VANITAS – OM CASPER SØLBERGS MALERIER
Vanitas
Siden 2009 har Casper Sølberg malet farvestrålende og tegneserieinspirerede akrylmalerier, der har været udstillet i både DK og Tyskland.
Værkerne er centreret omkring et levende - og forklædt - tegneseriekranie med øjne, der fungerer som en gennemgående karakter på alle malerierne.
Barokke optrin
Kraniet gennemspiller forskellige typer af handlingsforløb på malerierne og der er ofte et element af gåde, allegori og rebus indlejret.
Værkerne er bla inspireret af de barokke Vanitas malerier fra 1700-tallet med opstillinger af ting og madvarer.
Hvor de klassiske Vanitas var arrangerede, allegoriske opstillinger af dagligdags objekter i såkaldte still lebens, er Sølbergs malerier fyldt med elementer i bevægelse.
Levende kranier
Sølberg maler ofte billedrammer ind på malerierne og mikser med genstande og rekvisitter fra kunstverden som fx laser-tyveri alarmer og overvågningskameraer.
Stilistisk mikser Sølberg tegneseriestilen, som også kendes fra mange animationsfilm, med elementer af naturalisme og abstraktion. Ofte indgår også selvbiografiske elementer.
Dybe lag
Rent formelt indholdet malerierne mange lag. Både af maling og overmaling, men også af billedelementer, der sættes foran hinanden og skaber rum og dybde i malerierne, som det kendes fra sætstykker på en teaterscene.
Rekvisitter
Centralt i malerierne står anvendelse af ting. Materielle objekter, der hentes fra bla kunsthistorien, kulturhistorien, videnskaben, mytologiens og meteorologiens verdener. Tingene fungerer som rekvisitter i malerierne, men er altid elementer, der udover at skabe balance på det formelle plan, tilsyneladende er anbragt inde i selve maleriet og tvinger kraniet til at agere i forhold til dem.
Engelske titler
Titlerne er på engelsk og ofte indgår de som en del af værkerne direkte på lærredet, ofte malet på farverige bånd, der går henover malerierne. Værkerne varierer i størrelserne fra ca. 20x30 cm og op til flere meter.
Tegneserier
Malerierne danner tilsammen en større tegneserie-inspireret sammenhæng, hvor hvert enkelt værk bliver en lille del af et større hele.