Køb originale værker direkte⎟Fri fragt & retur⎟Kun 5% kunstnermoms⎟Kontakt & fremvisninger ➝

KØBER GUIDE FOTOKUNST

Værd at vide om print, indramning og editions

Fotokunst er en populær og økonomisk overkommelig måde at få unikke kunstværker på sin væg. Men hvad skal man være opmærksom på, når man køber fotokunst?




Hvor skal man købe?

Fotokunst købes enten på et galleri eller direkte hos kunstneren. Det kan både ske i forbindelse med udstillinger, i et fysisk galleri eller online. Generelt sparer man galleriets provision ved at købe hos kunstneren og ofte kan man få et mere personlig oplevelse ved at købe direkte hos en kunstner. Køber man direkte hos kunstneren kan man ofte spare 20% moms, da mindre oplag af værker solgt første gang kun pålægges 5% kunstnermoms.

Hvilket motiv skal jeg vælge?

Motivet er selvsagt det vigtigste, når man vælger fotokunst. Hvad kan man lide mht farver og motiv? Skal det passe ind i ens omgivelser? Er det motivet eller stilen, der skal vægte tungest? Skal det være farver eller sort/hvid? Gør som med musik: Vælg med hjertet – altså med mindre, at du alene ser på indkøbet som en investering. Og ligesom med gode sange, skal de bedste fotoværker have tid til at vokse på én. 

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Størrelsen på et fotoværk er af afgørende betydning for udtrykket. Ofte kan fotos være flotte helt ned i små størrelser. Det kan have den fordel, at det ofte bliver billigere end et tilsvarende maleri. Store fotoværker er virkeligt flotte og effektfulde og kan “skabe” et helt rum, hvis det gøres lækkert. Kombinér gerne flere små fotoværker sammen. Det giver en stor effekt for et lavt budget.


Hvad er en limited edition?

Editions er det antal af udgaver et kunstfotografi udkommer i. Hvis serien er begrænset - limited - påvirker det ofte prisen opad.

Ofte udkommer fotos i flere størrelse med færre og færre eksemplarer i takt med at størrelse stiger. Limited editions giver en særlig aura omkring et kunstfotografi, fordi det kun er udgivet i få eksemplarer – modsat fx posters.

Der bør være en nummerering og signatur på værket enten på for- eller bagsiden. Eller også bør der medfølge en certifikat med angivelse af edition og kunstner.

Editions har ikke altid noget med kvaliteten at gøre og det samme foto kan sagtens udkomme i flere editions, hvor print, papir eller indramning varierer.

At en edition er limited betyder, at der ikke må laves flere udgaver af værket end det oprindelige antal.

Hvilken kvalitet print er bedst?

Kvaliteten af printet er afgørende for hele oplevelsen. Et originalt kunstfotografi er ofte printet med 12-patroners inkjet printer i en teknik, der kaldes gicleé print. Giclée er RGB farver, der giver mange flere nuancer, gråtoner og dermed et flottere resultat. I modsætning hertil er almindelige posters, der er laserprintet eller off-set trykt i fire farver, men som har færre farvenuancer. 4-farvede posters kan sagtens være flotte, men blegner i direkte sammenligning med gicleé printede fotokunstværker. En anden betegnelse er Fine Art Print.

Papir

Papiret er afgørende for udtrykket og kan være mat, blank, semi, ubestrøget. Afhængigt af det valgte papir kan kunstneren tone motivets udtryk i den ene eller anden retning. Det ene papir er ikke som sådan flottere end det andet, men skal vurderes ud fra den effekt, det giver til det færdige værk. Kendte papirproducenter er fx Hahnemühle, Canson og Canon. 


Indramning

Indramning bør ligge i et krydsfelt mellem, hvad der passer bedst til motivet, og hvad, der passer bedst til de øvrige elementer i det rum, man hænger det op i. Trælister er en klassisk og flot måde at indramme på og gøres ofte med enten sorte, hvide eller ubehandlede.

Afstandslister mellem glas og motiver skaber en såkaldt dybdeindramning, der sikrer et eksklusivt og elegant udtryk. Det samme kan en hvid margen på papiret eller passepartout.

En ramme i en billig kvalitet vil ofte bøje lidt i listerne og ofte have sprækker i samlingerne.

Glas

Glasset er ligeledes af afgørende betydning for kvalitetsoplevelsen. Her skal man se på to faktorer: Anti refleks - så motivet ikke skæmmes af refleksioner og belysning - og UV-bestandighed så værket ikke falmer. Art Glass70 er ofte et godt valg, der ikke er helt så dyrt som museumsglas, men som har en rigtig god value for money.


Ophæng


Ophænget afgør, hvordan fotoværket hænger på væggen. Går rammen helt tæt ind til væggen eller hænger det skråt ud fra? Større værker kræver ofte beslag bagpå, så vægten ikke tynger ophænget ned.

Flere spørgsmål til fotokunst?

Skriv til os på vores kundeservice